logo

Болногледачът предоставя базови здравни грижи и/или подпомага дейността на специалистите по здравни грижи в лечебни заведения за долекуване (медицински и рехабилитационни заведения, заведения за медико-социални грижи с настаняване), хосписи за терминално болни, в домашни условия, в социални заведения за стари хора и домове за хора с увреждания. Грижите се предоставят на хора, възстановяващи се след острия стадий на заболяването и хора с увреждания, в съответствие с плановете за лечение, изготвени от медицински специалисти.

Задълженията на болногледача най-общо обхващат: 

·         ежедневна грижа в храненето,даване на лекарства по график,къпане, смяна на бельо,смяна на памперси,цялостен и частичен тоалет – измиване на зъби, избръсване, тоалет на гениталии, рязане на нокти,помощ при извършване на физиологичните нужди,разходки, четене на книги и вестници,диалог и грижа за психическия комфорт. 

В своята работа болногледачът спазва правилата за добра практика и следва назначенията на медицинския специалистили социалния работник за удовлетворяването на универсалните (базовите) потребности, които са общи за всички и необходими за поддържането на живота и здравето на човека. Грижата за пациента трябва да бъде насочена преди всичко към осигуряване на добро физическо и социално-психологическо състояние.

При извършване на дейности, подпомагащи храненето и приемането на течности, в зависимост от състоянието и заболяването на пациента, болногледачът:подготвя храната в подходяща консистенция (разрежда, раздробява, пасира и др.); поставя пациента в подходяща физиологична поза; подготвя течности в количество и температура, според предписанията;Болногледачът подпомага пациента при приема на медикаменти през устата като: следи за дозировката и навременния прием по предписанието на лекаря; следи за правилното съхранение; следи за проява на нежелани реакции;

Болногледачът оказва помощ на пациента като го подпомага при обличане и събличане, при поддържане на тялото чисто – извършва комплекс от мероприятия за поддържане на личната хигиена и комфорт на болния, общи тоалети (подпомага пациента при редовно миене на ръцете, къпане, ресане на косата, бръснене, измиване на кожата и кожните гънки) и специални тоалети (сутрешен, вечерен, интимен, на нос, уши, очи, устна кухина, зъби, нокти), при поддържане на хигиена и профилактика на декубитуса (обтриване, талкиране обръщане), при подготовка за оперативно лечение, при транспортиране и съпровождане за изследване, извършва процедури по обезпаразитяване.

Болногледачът наблюдава отделителните функции на организма – възможностите на пациента самостоятелно да се справя и регулира отделянето, вида, количеството и честотата на екскрециите и секрециите.

Част от отговорностите на болногледача са свързани с осигуряване на оптимални условия за сън и почивка при спазване на биологичния режим (извършване на тоалет преди сън, придаване на подходящо положение в леглото за сън, поддържане на спалното бельо изпънато, осигуряване на свеж въздух, комфортна температура и спокойна среда).

В случай на необходимост, болногледачът съдейства на специалиста по здравни грижи за измерване на телесна температура, овладяване на хипо или хипертермия, провеждане на общоукрепващи и закалителни процедури за пациента.

Болногледачът извършва действия, съобразени с правилата и нормите за хигиена, дезинфекция и стерилизация на болничната, извънболничната среда и в бита, отчитайки измененията и влиянието на околната среда върху човека.

Болногледачът поддържа контакти с пациента, неговите близки и работния екип като проявява гъвкаво поведение и адаптивност за работа при променящи се условия.

Работното време на болногледача се определя от потребностите от персонал в заведенията за долекуване и рехабилитация. Най-често болногледачът работи на почасов работен график, съгласно разпоредбите на трудовото законодателство. При определени ситуации, изискващи спешни и неотложни действия се налага да работи на удължен работен ден, а също и в празнични и почивни дни.

Болногледачът осъществява трудовата си дейност на стационарно работно място, оборудвано с подходящи за целта медицински помощни материали, пособия и консумативи – медицински шкафове, превързочни материали, болнични легла, антидекубитални дюшеци, медицински легенчета, инвалиден стол, тоалетен стол, подлога, термометър, апарат за кръвно налягане, памперси, постелъчно бельо и други в съответствие със спецификата на лечебното заведение, в което работи.

При изпълнението на задачи, изискващи придвижване на пациента, болногледачът използва специалните транспортни средства – медицинска носилка, инвалиден стол и др.

В работата си, болногледачът използва указания, свързани със здравните грижи – работна документация (нормативни документи, план-график, рапортни тетрадки, регистрационни листове, индивидуален работен план, седмичен график на извършваните дейности, стандарти по здравни грижи), помощни средства, компютърна техника, лични предпазни средства.

ВХОД

КАЛЕНДАР

Февруари 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Фотоси на курсисти

  7 copy.jpg

bottom
top

 

Онлайн Академия

Обучение за ВСЕКИ, НАВСЯКЪДЕ!

 

Имейл: onlineacademy@abv.bg

 

Тел. 0879616688bottom


Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: html in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 151
Powered by Joomla!.
Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: html in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 151
Design by: free joomla 2.5 template  Valid XHTML and CSS.